Tiskové zprávy: Jan Vondrášek

Parkovací karty v Kroměříži bude od 1. října možné pořídit jen na konkrétní registrační značku vozidla. Dosud byly přenosné a použitelné ve více automobilech. Město nově omezí i parkování na Velkém náměstí, kde na parkovací kartu budou moci stát jen lidé s trvalým pobytem na Velkém náměstí nebo občané, kteří zde vlastní byt a dům. Ostatní si budou muset koupit parkovací lístek. „Naším cílem je uvolnit přecpané Velké náměstí. Parkovací karty budou na konkrétní vozidlo, jehož značka bude zavedena v systému. Bude tak možná elektronická kontrola, která rychle odhalí nepoctivé řidiče, kteří za parkování neplatí,“ uvedl místostarosta Jan Hebnar, jednatel společnosti Kroměřížské technické služby (KTS), jež se o parkování ve městě stará.

Město bude mít nově jen čtyři parkovací zóny. Zónou 1 je Velké náměstí, zónou 2 ulice Blahoslavova, Jánská a Křižná, Masarykovo náměstí, ulice Moravcova, Nábělkova a Pilařova, Riegrovo náměstí a ulice Vejvanovského a nově také Malý Val, který byl dosud samostatnou zónou. Zóna 3 zahrnuje parkoviště v ulicí Albertova (u nemocnice), na náměstí Míru (před poliklinikou), Gen. Svobody (u Květné zahrady) a na Hanáckém náměstí. Zónu 4 tvoří parkoviště pro autobusy v Chropyňské ulici a na Hanáckém náměstí. Hodinová sazba za parkování se nemění.

Novinkou je ale prodloužení zpoplatněné parkovací doby v sobotu. „V Kroměříži se dosud v sobotu platilo do 13 hodin. Nově se bude od pondělka do soboty platit od 7:00 do 18:00. Kroměříž je město žijící cestovním ruchem a sobotní parkovací doba s ohledem na tuto skutečnost nebyla nastavena správně. Rada navíc rozhodla o tom, že na Velkém náměstí bude parkování od 7:00 do 18:00 zpoplatněné i v neděli,“ popsal místostarosta Karel Holík, který je také jednatelem KTS.

Za parkování v Kroměříži budou od 1. října nově platit i řidiči elektromobilů. Hoteloví hosté si budou moci pořídit kartu, která v 1. a 2. zóně bude stát za den 200 korun a ve 3. zóně 100 korun. Opět zde platí povinnost uvedení registrační značky vozidla. Mění se také cena zmíněných parkovacích karet. Měsíční bude stát 850 korun (dosud přišla na 600 Kč), půlroční 4500 korun (3200 Kč) a za roční občan zaplatí 8000 korun (dosud 6000 Kč).

Výhodněji budou moci parkovat lidé, kteří mají v některé ze zón trvalý pobyt nebo zde vlastní byt či dům. Pro zónu 1, tedy Velké náměstí, platí za první vozidlo cena 2000 korun za rok, za druhé 6000 Kč/rok a za třetí a každé další 12.000 korun za rok. V zóně 2, která je vymezena městskou památkovou rezervací (vyjma Velkého náměstí), motoristy přijde parkování prvního vozidla na 1500 korun ročně, druhého na 4000 Kč/rok a třetího a dalšího na 8000 Kč/rok. Lidé bydlící v zóně 3 si mohou koupit roční parkovací kartu za 1000 korun, za druhý vůz za 3000 Kč/rok a za třetí a další za 6000 Kč/rok.

„Tyto karty jsou vydávány pouze elektronicky jako nepřenosné s vyznačením registrační značky vozidla s dobou platnosti počínající ode dne nákupu,“ popsal ředitel KTS Marian Vítek. Ceny parkovacích karet se podle něho neměnily zhruba 15 let. „S ohledem na to se nejedná o nijak drastické zdražení, kterým by se Kroměříž lišila od cen za parkování v jiných městech zaměřených na cestovní ruch,“ dodal Vítek. Nový provozní řád placených parkovišť bude zveřejněn na webu www.kmts.cz. Kroměříž má nyní více než 900 placených parkovacích míst.